HockeyNews
PLUS

Ledande Djurgårdsspelarna om Smiths avgång: "Nu ska vi vända det här"

(21031) Sörensen Rakhshani Rensfeldt
Bildbyrån

Publicerad: 28 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Marcus Sörensen, Rhett Rakhshani och Ludvig Rensfeldt är på olika sätt tre ledande spelare i Djurgården.

Här berättar de om Barry Smiths uppbrott och hur laget ska ta sig upp från kvalplats i SHL.


Marcus Sörensen har vänt hem från NHL och är just nu lagkapten i Djurgården.


Sörensen spelade inte några träningsmatcher inför SHL-premiären den 11 september, men har kommit igång och är poängbäst i Djurgården en fjärdedel in på SHL-säsongen med sina tio poäng (fem mål, fem assist) på 13 matcher.


Eftersom Djurgården är nästjumbo med nio inspelade poäng tog huvudtränaren Barry Smith initiativet till att säga upp sig och har nu lagt över ansvaret till Djurgårdens spelare och de assisterande coacherna Mikael Aaro och Nichlas Falk inför mötet med Frölunda.


– Det är inte hans (Smiths) ansvar utan vi är 20 man i laget som har satt oss i den här situationen också. Det är en organisation och förening där alla står ihop med varandra, säger Marcus Sörensen till HockeyNews.se.


– Så klart måste vi spelare spela mycket bättre. Det är ofta första perioden, första tio minuterna-kvarten som vi har torskat matcherna. Överlag tycker jag att vi har spelat ganska bra.


LÄS MERSmith tappade tålamodet – men sträcker ut en hand till Djurgården


Har ni kunnat ringa in vad de dåliga starterna beror på?


– Nej, jag önskar att vi hade det. För då hade man kunnat sätta stopp redan efter första matchen, eller andra matchen, säger Sörensen.


Vad tror du att effekten blir av att Barry Smith har stigit åt sidan?


– Det får vi se…


Sörensen fortsätter:


– Vi har ändrat lite småsaker så får vi se hur det blir. Jag tror att det kan bli bra. Men spelet i sig är i grund och botten detsamma. Det är inga jättestora skillnader.



Sörensen vidhåller att Barry Smith inte ensam bär ansvar för den svaga och långa stunder svajiga SHL-starten.


– Jag känner för honom. Jag tycker att han är en jättebra ledare. Bra coach. Han och jag har haft jättebra samarbete. Vi har pratats vid varje dag och jag gillar hans ledarskap. Sedan är det synd att inte resultaten har gått med oss för vi hade kunnat få mycket mer poäng. Vi har haft lite otur. Det är enkelt att säga, men ja, det är klart att vi måste bli bättre.


Rhett Rakhshani är en av de assisterande lagkaptenerna i Djurgården och ingår i spelarrådet, som har en nära kontakt med coacherna.


För honom kom Barry Smiths beslut att lämna laget som en blixt från klar himmel i måndags eftermiddag.


– Självklart blir man alltid chockad. Vi har haft en tuff start, men man kommer till träningen varje dag och försöker lösa problemen tillsammans med den grupp vi har och de coacher vi har. Vi har tagit i under lång tid och så hände det här. Det är en chock, antar jag. Det har aldrig hänt förut i min karriär så man förväntar sig inte att det ska hända, säger Rakhshani till HockeyNews.se.


Rakhshani fortsätter om Smith:


– Han är en passionerad kille, han bryr sig mycket. Han har jobbat arslet av sig här och han kände att det var dags att släppa taget om oss, antar jag. Det kändes som att det kom från honom och att han kände att det var bäst att kliva åt sidan. Jag respekterar honom och nu är det dags att börja om och hitta ett sätt att ta oss framåt och få en nystart. Jag tror att våra assisterande coacher är förberedda på jobbet och jag tycker att det är en bra känsla och atmosfär och alla stöttar dem. Jag ser fram emot utmaningen.


Erfarne centern Ludvig Rensfeldt, som har spelat i SHL med Brynäs, Rögle, Timrå och Örebro, blev också förvånad när nyheten om Barry Smiths avgång kom.


– Vi fick ett mess i måndags och fick reda på det egentligen precis när alla andra fick reda på det. Det kommer alltid som en chock även om man vet hur branscher funkar och vi ligger där vi ligger i tabellen. Man är alltid beredd på att nånting kan hända, men det blev ändå en överraskning för Barry hade varit här på morgonen som vanligt. Men så är den här branschen och som sagt nu är det bara fullt fokus framåt och på Frölunda, säger Rensfeldt till HockeyNews.se.


Den 29-årige centern har varit en av Djurgårdens jämnaste och bästa spelare i SHL-inledningen. Med sina fem mål och tre assist är han näst bästa poänggörare efter Sörensen.


Men nästan 19 minuter per match är han den forward som har mest istid i Djurgården.


– Jag har fått en stor roll och jag tycker att jag har gjort det bästa jag har kunnat även om jag så klart skulle ha velat göra ännu mer. Men det handlar om att vinna matcher, säger Rensfeldt.


LÄS MERDigital playbook ska hjälpa Djurgården – som har oro för ny backskada


– När jag kommer hem på kvällen så tänker jag på om vi har vunnit eller förlorat. Och det har blivit för många förluster, så är det bara. Det är det som påverkar hur jag ser på mitt spel också.


Ludvig Rensfeldt, 29, som har spelat i SHL med Brynäs, Rögle, Timrå och Örebro är på väg att sätta ett personligt målrekord om han fortsätter göra mål i samma takt som han har inlett.


Rensfeldt menar också att ansvaret för den tröga starten ligger på spelarna i första hand och inte Barry Smith.


– Det är svårt att svara på varför och hur det blev som det blev. Det är alltid tråkigt när folk lämnar oavsett om det är av egen avsikt eller om man får gå.


Han tillägger:


– Nu är vi där vi är och Barry är inte kvar. Nu ska vi göra allt vi kan för att vända på det här och det känns som att alla är med på det här tillsammans just nu.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!